07 november 2010

Bedömning och dess svårigheterBedömning är alltid svårt men jobbar man med svenska som andraspråks elever har bedömningen ytterligare en dimension, andraspråksutvecklingen som går hand i hand med kunskapsutvecklingen.


Hittills har jag använt mig av performansanalys när jag arbetat med elever som kommit en bit i sin språkutveckling. Performansanalys är en avancerad metod som kräver att man är insatt i hur den svenska grammatiken fungerar. Själv har jag gått två (fd 5-poängskurser)kurser för att lära mig detta men det finns ju litteratur i ämnet man kan läsa, som Tankarna springer före. En väldigt bra bok.För att kartlägga språket som helhet tycker jag att Nya språket lyfter i kombination med något läsutvecklingsmaterial, God Läsutveckling eller LUS, fungerar bra. Jag gillar även Europeisk språkportfolio som jag skrivit om tidigare, och är det något jag tycker vi ska försöka använda mer, är det just Europeisk språkportfolio.


Nu har det kommit en ny bok om just bedömning av svenska som andraspråk som jag ser fram emot att få läsa. Den heter Bedömning av svenska som andraspråk - en analysmodell baserad på grammatiska utvecklingsstadier och är skriven av A Flyman-Mattson och G Håkansson.
Denna bok ser jag fram emot att få läsa. Är det någon av er som har läst den?

4 kommentarer:

 1. Jag ska börja kika lite på dessa böcker hade jag tänkt. Känns viktigt att ha flera inbgångsvinklar till hur man ska hantera både bedömning och undervisning.

  Jag har börjat låta elever som är på väg ut i klass få arbeta med språkportfolion. Snart kommer jag att sätta det i händerna på alla elever. De gör detta tillsammans med sin studiehandledare.

  SvaraRadera
 2. Språkportfolion (du menar ESP, väl?) är ett bra komplement för att åskådliggöra språkutvecklingen men det kräver tid och att mottagande lärare är insatta i hur ESP fungerar. Är alla insatta i ESP är det ju en guldgruva, speciellt för elever i äldre åldrar, tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Hej Anna!

  Boken bedömning av svenska som andraspråk är jag också väldigt nyfiken på. Jag såg att ditt inlägg gjordes i november 2010 och du skrev att du ser fram emot att läsa boken. Har du läst den nu?

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Nej, jag har inte läst den. Har faktiskt inte ens köpt den än. :( Däremot tipsade jag vår kommuns sva-rådgivare om boken och hon tyckte den var väldigt intressant och användbar.

  Men jag ska läsa den! :)

  SvaraRadera