26 augusti 2011

Sänkta krav för svenska som andraspråkslärare

Som ni kanske minns är jag rätt upprörd över de sänkta kraven för svenska som andraspråkslärare vilket även har drabbat mig personligen. En liten tröst i allt detta är att jag inte är den enda som har reagerat.

I våras skickade Nätverket Samspråk en skrivelse till Utbildningsdepartementet och Björklund med en mängd viktiga frågor och tankar. Nätverket Samspråk fick svar av Utbildningsdepartementet, ett svar som konstaterar mer än förklarar. Läs själv så förstår du vad jag menar.

Jag ser även att Lärarnas Nyheter lyfter denna fråga och där citerar de Inga-Lena Rydén, föreståndare för Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet.
Vi blev helt tagna på sängen när vi såg de nya behörighetsreglerna för svenska som andraspråk, säger Inga-Lena Rydén.

Det förstår jag helt klart. Jag också.

Så, hur går vi vidare? Ska vi lärare också författa en skrivelse? Vad har du för förslag?

3 kommentarer:

 1. Jag förstår inte riktigt svaret från Björklund, räcker det alltså med 45hp för att undervisa i svenska som andraspråk i år 7-9?

  SvaraRadera
 2. Hej Emma!

  Förlåt sent svar från mig. Ja, det räcker med 45 nya hp i svenska som andraspråk för att bli behörig i 7-9. Ofattbart men sant.

  SvaraRadera
 3. Det är ju inte ens två terminer? Nu har jag inte kollat vad som gäller i sv med de nya kraven men jag har 90hp i min examen för senare år, det är ju dubbelt så mycket. Det är ju inte klokt.

  SvaraRadera