08 maj 2012

Är jag kanske behörig trots allt?

Jag fick en kommentar med ett tips om att Skolverket numera låter meddela att jag (och många fler) troligtvis blir behöriga att undervisa i ämnet svenska som andraspråk i årskurs 4-6 trots allt.

För dig som inte vet vad jag pratar om rekommenderar jag dig att läsa mitt inlägg Jag är inte behörig så får du lite bakgrund att utgå ifrån.

Nu kan man läsa så här på Skolverkets hemsida:

Vilka behörighetskrav gäller för svenska som andraspråk i grundskolan?

Behörighet i svenska som andraspråk ges om lärarexamen är avsedd för undervisning i ämnet. Behörighet i svenska som andraspråk ges också till den som har behörighet att undervisa i svenska i någon av årskurserna 1-3. Till exempel får en lärare med behörighet att undervisa i svenska i årskurs 1-7 behörighet i svenska som andraspråk i 1-3.
Den som önskar komplettera sin behörighet utöver examen för att få undervisa i svenska som andraspråk i årskurs 1-3 måste antingen läsa 15 högskolepoäng i svenska som andraspråk eller 30 högskolepoäng i svenska för att bli behörig i ämnet.

Den som önskar komplettera sin behörighet utöver examen för att få undervisa i svenska som andraspråk i årskurs 4-6 måste läsa 30 högskolepoäng i svenska som andraspråk för att bli behörig i ämnet. En lärare som har en behörighetsgivande examen som endast är avsedd för undervisning i årskurs 1-3, t.ex. lågstadielärare, måste också uppfylla kraven i behörighetsförordningens 2 kap. 7 § som anger att det krävs 30 högskolepoäng vardera i ämnena svenska, engelska och matematik för att bli behörig att undervisa i årskurs 4-6

Den som önskar komplettera sin behörighet utöver examen för att få undervisa i svenska som andraspråk i årskurs 7-9 måste läsa 45 högskolepoäng i svenska som andraspråk för att bli behörig i ämnet.

Det verkar onekligen som att förordningen är förändrad eftersom denna, för mig väldigt betydelsefulla mening, numera saknas:
I dagsläget är det endast lärare med ämnesbehörighet i åk 7-9 som kan komplettera sin behörighet med svenska som andraspråk och bli behöriga att undervisa i åk 4-6.
Hoppfullt måste jag säga men än så länge lyser min lärarlegitimation med sin frånvaro.

7 kommentarer:

 1. Det låter lovande. Jag håller själv på att läsa in SVA, och det skulle kännas lite trist att inte bli behörig för de åldrar som står i min examen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter verkligen lovande! Troligtvis var det bara någon miss av något slag eller något som någon glömde...

   Radera
  2. I så fall kunde de ha kommit med en ändring eller ett förtydligande tidigare, kan man tycka. Tyvärr finns det flera egendomligheter kvar, som i lärarlyftet där jag inte får läsa SVA 30-45 eftersom jag inte har examen mot högre åldrar. Att få ihop behöriga lärare till allt blir väl utmaning nog utan att krångla till det så här.

   Radera
 2. Jag har aldrig läst om det där. Har 60hp sva och det är det enda jag har undervisat i. Det jag snarare har funderat på är om jag är behörig att undervisa i 4-5 när min examen är inriktad mot senare år. Men att tyda av det här låter det ju som att jag är behörig? Måste ta tag i det där med min legetimation...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att du är behörig. Det tror jag du hade varit även med den äldre versionen av förordningen eftersom du har en examen riktad mot äldre elever.

   Radera
 3. Hej Anna! Jag undrar vad du anser om behörighetskraven för att undervisa i SVA, tycker du de är rimliga, höga eller låga? Jag läser just nu min sista termin SVA och jag har då 90 hp när jag är klar. Jag har även lärarexamen mot grundskolans tidiga år och sedan har jag läst 90 hp i SVA efter min examen. Då borde jag väl vara behörig för gymnasiet? Tycker dessa behörighetskrav är så luddiga och att de ändras väldigt ofta samt att alla säger olika... bra att du lyfter det! Tack för en lärorik och intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag tycker behörighetskraven är för låga. Om vi har två likvärdiga svenskämnen ska behörigheten för lärarna vara likvärdig, det är den inte idag.

   Med 90 hp har du behörighet för att undervisa i sva på gymnasiet. 45 hp räcker för språkintroduktion och 7-9 och 30 hp räcker för 4-6 och sfi (!?).

   Tack för din kommentar!

   Radera