20 februari 2011

Lära sig svenska på internet

Det finns ju mängder av olika sidor där man kan träna svenska på nätet och eftersom många elever gillar att sitta framför datorn och träna hemma så kan det vara en bra idé att samla på sig olika länktips man kan dela med sig av till eleverna. Vill man inte skapa en egen länksamling kan man låna andras, t ex Tülays IKT-sida som har en genomarbetad samlingKreativ pedagogik har också en länksamling liksom Länkskafferiet.

Hej svenska är en populär sida som ger interaktivt stöd för svenskinlärning. Jag har tidigare tipsat om Digitala spåret och mer om det har jag skrivit i ett annat inlägg.

Safir, som egentligen är en kurs för vuxna SFI-inlärare, är utvecklat av Nationellt centrum för flexibelt lärande och många övningar där passar även för nyanlända elever i grund- och gymnasieskolan. Kursen består av flera olika moduler där man kan klicka sig fram till olika övningar.

Ett annat länktips som jag vill dela med mig av är en sida som successivt byggs upp av olika andraspråksinlärare. De vill på detta sätt sprida sina nyvunna kunskaper i det svenska språket och om olika svenska företeelser. Sidan är i bloggform och heter Lär dig svenska, titta t ex på det inlägg som heter Tre steg för mer punktlighet (inte helt korrekt svenska, men, men...) där de dels poängterar vikten av punktlighet (oerhört viktigt i Sverige, inte lika viktigt i andra kulturer), dels förklarar de ord och begrepp som den korta texten innehåller. Ett ypperligt bra sätt för dessa studenter att befästa sina egna kunskaper samtidigt som de förmedlar sina nyvunna kunskaper till andra intresserade.

En del läromedel, som t ex Mål 1, har webbstöd (även för Mål 2 ) man kan använda sig av även om man inte har läroboken. Det finns även webbstöd för läromedlet Framåt, Samspråk (och Samspråk 2 ) och för Rivstart.

Sedan är Lexin alltid ett bra tips. Där finns bildteman, animationsteman och dialogteman som man kan lära väldigt mycket av.