28 augusti 2012

Duscha efter idrotten?

Vi har haft en twitter-diskussion, initierad av Frida, om detta med att vi "tvingar" eleverna att duscha efter idrotten trots att det inte finns någonting i något styrdokument som hävdar att eleverna måste duscha efter idrotten. Anne-Marie Körling sammanfattar sina tankar i ett väldigt läsvärt inlägg: Duscha efter idrotten? (läs det inlägget först om du ännu inte gjort det) och jag har svarat med en lång kommentar för det finns en aspekt som hon inte tar upp. Den aspekten gäller alla våra nyanlända elever i den svenska skolan som inte har socialiserats in i vårt "duscha-och-byta-om-tillsammans-med-andra"-tänk som vi trots allt har i den svenska skolan.

Jag vet inte hur många elever jag har haft genom åren som antingen har "glömt" idrottskläder, eller i alla fall handduken, när det är dags för idrott. Eller som helt plötsligt blivit "sjuk". Jag har inte nöjt mig med dessa kommentarer, jag har frågat och försökt ta reda på om det finns en bakomliggande anledning till dessa kommentarer och väldigt, väldigt ofta har det med duschandet att göra. Antingen är det grejen med att duscha i ofräscha duschar eller så är det grejen med att byta om/klä av sig naken och duscha tillsammans med andra. Eller så är det på grund av att det är oroligt och stökigt och de övriga anledningarna som Anne-Marie skriver om i sitt inlägg. Det har i stort sett aldrig med själva idrottsämnet att göra. De gillar idrott, de gillar bara inte att duscha efter idrotten.

Sedan är det detta med alla föräldrar som har ringt till mig och snällt bett om att deras elever ska få slippa duscha efter idrotten på vintrarna för att inte barnen ska bli sjuka. Jag vet att det till och med i varma länder är svårt att få människor att gå ut med blött hår, många är väldigt övertygade om att man blir sjuk då, kanske har de rätt? Vem är jag att säga att de har fel? Och vilket är mitt argument? Jag kan varken hänvisa till skollag eller läroplan. Vad ska jag prova med? "Ditt barn måste duscha för att...inte lukta svett?" Svaret blir då: "Mitt barn duschar hemma. Hen blir inte så svettig på en idrottslektion så hen luktar illa." Vilka argument har jag då kvar? "Ditt barn måste duscha för att... alla andra måste det?" Ohållbart.

Helt ärligt ska jag säga att jag sett mellan fingrarna många gånger. Jag har påpekat att man ska duscha men inte gjort något åt saken när så inte har skett. Jag har inte tyckt att det är värt att ta en fajt om dusch-frågan. Hellre att eleverna är med på idrotten och hoppar över duschen än att de inte är med alls, har jag resonerat. Idrottslärare och andra lärare har inte alltid tyckt som jag.

I vissa fall har man kunnat hitta alternativa lösningar. Att elever har fått låna lärarduschen t ex och på så sätt fått ett eget litet omklädningsrum och egen dusch. Men det fungerar ju inte om man har många "duschrädda" i varje klass. En annan lösning kan ha varit att eleverna har fått byta om inne på toaletten och där tvättat av sig lite. En tredje lösning kan ha varit att eleven fått stanna kvar och byta om sist och således duscha ensam. En fjärde är att eleven helt enkelt får ta ansvar för sin egen hygien och duscha hemma.

Ytterligare en lösning, som Olof Jonsson påminde mig om på twitter, är att eleverna helt enkelt inte byter om alls men den lösningen är nog inte populär bland idrottslärare. Fast om eleverna har idrottsvänliga kläder på sig borde det inte vara en omöjlighet. Väl?

Argumentet jag får höra när jag lyfter denna fråga är att vi inte kan ha speciallösningar för vissa elever när alla andra måste duscha efter idrotten. "Måste?", undrar jag och på den frågan blir det oftast tyst. Tydligen måste alla duscha efter idrotten men ingen kan riktigt förklara varför det är så viktigt att detta sker.

Jag tror att det ligger mycket historia och tradition i varför vi i skolans värld tycker det är så viktigt att duscha efter idrotten. För visst var det så förr i tiden att många (fattiga) barns enda möjlighet att få duscha och tvätta sig rena var i skolan?

Känner ni igen er i dusch-dilemmat och hur har ni då löst problemet?

15 kommentarer:

 1. Men snälla... sluta tramsa.! Har inte skolan viktigare saker att lägga energin på än att ta upp frågan varför man ska duscha efter gymnastiken? .. När jag gick i plugget på 80- och 90-talet så duschade ALLA utan att ifrågasätta varför - invandrare som svenskar. Det var liksom naturligt och rutin att duscha av sig ev svett efter gympan och skulle ha ansetts som totalt ofräscht om någon inte hade gjort det. Problemet idag i skolan verkar vara att det är så många viljor som hela tiden ska tillgodoses istället för att fokusera på viktigare saker. För mig räcker bara argumentet att det rent ut sagt är äckligt att inte duscha när man har svettats. Även om vissa inte svettas så mycket så kommer garanterat andra svettas betydligt mer. Om man då inte kan kräva att elever ska duscha alls så kommer det garanterat innebära en hel hög med stinkande elever i klassrummen eller matsalen för resten av den dagen..
  Så sluta lägga energi på sådana här triviala saker och fokusera på det väsentliga istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Koss!

   För att använda ditt ordval så är det just sluta tramsa som lite är baktanken med detta inlägg. Jag lägger hellre tid och energi på det som uttalat är skolans uppdrag än att bråka och tjafsa om duschandet. Dessutom är det inte ett dugg trivialt att lyfta en fråga som handlar om något som barn och unga mår dåligt av. Tycker jag.

   Sedan kan många tycka att detta är en trivial fråga, det förstår jag, men då kanske man inte har sett eller upplevt hur skrämmande det faktiskt kan vara för en del elever. Och om duschproblemet går ut över undervisningen i idrott och hälsa är det långt ifrån trams eller en trivial sak. Tycker jag.

   Radera
 2. Hej, hej!
  Här kommer ett inlägg från föräldrahåll. Mina tre barn har av olika orsaker aldrig gått i svensk skola, vi har flyttat runt helt enkelt. Just nu har jag en på mellanstadiet, en på högstadiet och en på gymnasiet.

  Ifråga om dusch och idrott så har de aldrig duschat efter skolidrotten. Och inte för att jag förhindrade det utan för att jag faktiskt inte kan minnas en enda av de skolor de gått i där det ens funnits en dusch i omklädningsrummet. De har bytt om, men aldrig haft möjlighet att duscha.

  Dessutom är jag inte säker på att en 30 sekunders dusch gör någon skillnad när många barn och ungdomar ändå tillbringar rasterna spelandes fotboll eller liknande aktiviteter.

  Då är jag mer intresserad av hur idrottsämnet ser ut. "Vi" har varit på skolor där det bara handlat om att man ska kunna hoppa en viss höjd, springa en viss sträcka på viss tid osv. för att kunna få ett bra betyg. Naturligtvis blev varken betygen bra eller intresset för idrott särskilt stort i den miljön.
  Just nu är vi på en skola där mycket handlar om attityd och glädje. Det är viktigt att alla testar allt. Dessutom är det schemalagd idrott varje dag på högstadiet. Betyget handlar mer om aktivt deltagande än kvantitativa resultat. Alla tre tycker nu idrott är roligt och betygen är bra.

  Men som sagt - ingen dusch :-)

  Vet inte om det är tur med gener eller så att barnen kanske rör sig mindre än de säger, men de kommer då inte hem och luktar illa. En daglig dusch ser jag ändå om ett minimikrav, men den kan man ju ta hemma i lugn och ro då och dessutom utan att man upplever andras granskande blickar.

  Klart hygien är viktigt, men jag tror inte den som kanske luktar svett i andra situationer kommer att lukta mindre för att man tvingas duscha efter idrotten. Jag tror inte heller att god hygien byggs upp i skolduschen.

  Tack förresten för en trevlig blogg som jag regelbundet återkommer till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar och tack för att du delar med dig av hur det har fungerat för er i skolor utomlands.

   Det där med 30 sekundersduschen har också en poäng, den gör liksom varken till eller ifrån.

   Radera
 3. God kväll!
  Min åsikt är att det finns inga triviala frågor inom skolan. Det är varje barns upplevelse som ska tas på största allvar! Det är deras välmående som är viktigast och utifrån den ger det förutsättningar för att eleven ska trivas och lyckas i skolan. Jag jobbar själv inte inom skolan idag men gjorde det i ca 15 år från slutet av 80-talet. Duschen efter idrotten var även då en fråga som diskuterades livligt.
  Jag var alltid med i duschen eftersom jag arbetade med barn med särskilda behov. De behövde min hjälp för att överhuvudtaget byta om till idrottskläder samt att duscha. Därför känner jag igen och känner mig verkligen berörd av det som bl.a. Frida, Ann-Marie och du nu tar upp. Jättebra och viktigt!
  Har upplevt så många gånger att barn/ungdomar sitter på bänken och tittar på istället för att delta på idrottslektionen. Varför?

  Många gånger var grundorsaken att de var tvungna att duscha efter. Därför glömde de handduken, idrottskläderna, hade ont i huvudet/magen/halsen ja det fanns hur många förklaringar som helst. Många ville inte visa sig nakna eftersom de utvecklades väldigt olika. De skämdes för att visa sig nakna helt enkelt.
  I vår utseendefixerade värld så är det troligtvis många fler elever som upplever duschen som en pina... sorgligt men verkligheten ser så ut. Den problematiken måste lyftas och diskuteras.

  Jag tänker även tillbaka på min egen skoltid. Vi hade 5 duschar på rad som alla elever var tvungna att stå kvar i minst 10 sekunder under varje. Gjordes inte det fick de börja om igen. Den första var varm och behaglig... den sista var iskall! Vad lärde vi oss av det? Ingenting mer än att det förstörde glädjen med idrottslektionerna för väldigt många. Min åsikt är att allt tvång ger endast negativa effekter.

  Idrotten är jätteviktig idag! Vi vet att många rör sig alldeles för lite på fritiden. Vad är viktigast då, vara med på idrotten eller att lära sig att alltid duscha efter? Mitt svar är självklart idrotten!

  Instämmer med föregående talare...tack för mycket intressanta bloggar och tweets på Twitter!

  Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar och jag håller med dig. Det finns inga triviala frågor när det rör barns välbefinnande. Det och att vi följer de styrdokument vi har är av yttersta vikt. Att uppfostra barn till att få en god hygien lämnar jag med glädje över till föräldrarna.

   Radera
 4. Hejsan :) har precis haft diskussion med ett antal elever om dusch, de hävdar att de ska duscha hemma, att de har glömt etc etc..Det är inget som kommer att bedömas eller betygsättas det tror jag alla är överens om, men vi ska lära eleverna hur det fungerar i framtiden, om man utövar fysisk aktivitet (som man oftast blir svettig av) så bör man duscha av olika skäl, ett av dem är att utveckla goda levnadsvanor och hur man kan påverka sin hälsa positivt genom livet....Nu tolkar JAG det åt det håll som jag vill såklart, och det är att eleverna ska duscha....jag skulle aldrig låta en elev gå från idrotten vidare till lektion utan att ha duschat och det är inget vi kan lämna över till föräldrarna, det är vårat ansvar som pedagoger/lärare då vi tillbringar större del av dagen med barnen än vad föräldrarna gör..det handlar inte om att uppfostra. Men det finns inga regler utan undantag och det får man som vuxen pedagog avgöra själv. Jag är på en skola som har elever med ganska taskiga hemmaförhållanden så att duschen efter idrotten kan vara det enda de gör hygieniskt i veckan..Läroplanen är tolkningsbar åt olika håll, det är dock viktigt att man på skolan är på samma linje, att rektorn står bakom det man som lärare säger...

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Jag är föräldrar och jag vill inte att mitt barn ska klä av sig naken bland andra och skolan tvingar honom att han ska duscha. Både min son och jag mår dåligt av detta och vi vet inte vad vi ska göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta göra det till en stor grej och ta ditt ansvar som förälder och avdramatisera hela situationen istället!
   Hur ska ditt barn någonsin kunna besöka simhallar alt träningsanläggningar i vuxen ålder om den får växa upp med en rädsla för att byta om tillsammans med andra?

   Radera
  2. För det första så har barn kanske det svårt med vissa saker som just barn, men oftast som vuxen känner man sig tryggare i mycket. Så din jämförelse med barn/vuxen var helt ovidkommande. Jag kan inte heller förstå din jämförelse av nakensituationen (dessutom återkommande) för ett barn med ett helt gäng med klasskamrater med situationen i simhall där man knappt känner någon. Hur kaxig är du om du fick dela duschrum med dina kollegor eller chefen....

   Radera
  3. Mitt svar var ämnat till Anonym 21 december 2012 10:58

   Radera
  4. Hej!

   Ja, det kan bli lite svårt att följa diskussionen när alla kallar sig "Anonym" men det visar ganska tydligt att detta med att duscha efter idrotten är en laddad fråga.

   Att tvinga ett barn att duscha efter idrotten anser jag vara fel. Har man dessutom inte föräldrarna med sig i frågan tycker jag skolan ska lägga ner duschfrågan helt och hållet. Finns ingen problematik med elevens hygien eller brister i omhändertagandet eller så, finns absolut ingen anledning alls att skolan ska kliva in och ta över föräldrarnas uppfostran i detta läge.

   Jag vet att det finns mängder av vuxna människor som inte känner sig bekväma att byta om och duscha tillsammans med andra. Det finns alltid en lösning på sådana problem, att man kan komma och gå omklädd, duscha hemma etc.

   Det finns alltid en lösning om man vill. Men att ha regler "bara för att" är inte rätt väg att gå. Vi måste lyssna på barnen, de har något att säga oss även om vi inte alltid förstår.

   Radera
 6. Det handla inte om rädsla, det handla om blygsamhet. Varför ska man vara naken framför andra om man inte vill? Jag är vuxen och jag visa inte min nakenhet i träningsanläggningar och jag tittar inte på de som är nakna.

  SvaraRadera
 7. Det är för mycket larv när det kommer till barn i dag, hur fan överlevde vi för 30 år sedan ? skärp er ni låter barnen leva i nån bubbla av rädsla för saker som inte borde vara det! skärpning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mycket larv? I min värld är det långt ifrån larvigt att respektera barns känslor. Med det inte sagt att vi inte har ett ansvar att lotsa dem in i vuxenvärlden men vi måste välja våra fajter. Duschfajten är inte skolans att ta, vi har viktigare fajter att ta tag i.

   Radera