01 november 2008

höstlov

Med ett intensivt och psykiskt krävande jobb behöver man chans till återhämtning. Och till vila. Och tid till att tänka andra tankar.


Höstlovet ger mig möjlighet till det.


Fast höstlovet ger mig också möjlighet till eftertanke och reflektion. Och till analys. Varför gör jag som jag gör och leder det dit jag vill?


Höstlovet bjuder också på kompetensutveckling och personlig utveckling. Men hittills har jag inte hittat den kurs som jag helst av allt vill gå. Den ska heta något i stil med "Att undervisa traumatiserade flyktingbarn.."
Rädda Barnen och Guhn Godani har gett ut en bok som heter Till en pedagog från en psykolog

Det är en väldigt bra bok som handlar om just detta, men jag behöver lära mig mer.

Jag skulle även vilja gå på en föreläsning för att lära mig mer om Somalia. Gärna information om historia och det politiska nuläget men kanske framförallt vill jag lära mig mer om kulturella traditioner, etik, moral och hur de olika klanerna förhåller sig till varandra. Någon som vet vart jag kan vända mig?


Höstlovet är viktigt. Höstlovet behövs.


Nyladdad och utvilad möter jag mina elever på måndag. Stark. Engagerad.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
http://intressant.se/intressant

5 kommentarer:

 1. Vi har barn från olika länder, men något som jag har märkt är att barn från samma land (Irak) där finns det motsättningar som jag tidigare aldrig har tänkt på. Detta beroende på klassskillnad, vilket gör att de som har fäder med hög utbildning resp. lägre utbildning har svårt att lösa konflikter. Detta sker då på arabiska och då står vi lärare.

  SvaraRadera
 2. Jag måste förklara mig bättre, Jo, jag skulle gärna själv vilja ha mer utbildning ang, ländernas kultur för vi som inte arbetar med svenska2 och har haft förmånen att få mer insikt ser att vi ideligen kommer på att allt är mer komplicerat än vad vi först trodde. Bara för att eleverna kommer från samma land behöver inte betyda att de förstår varandra och automatiskt blir vänner. När vi sedan skall försöka lösa konflikter emellan dem växlar de språk och då måste vi lärare ta in en tolk för att vi ska förstå vad de verkligen menar och ha möjlighet att lösa det som gör dem arg.

  SvaraRadera
 3. Stark och engagerad. Det är stort att du orkar vara det. Det gör jag med... för det mesta ;) Men inte alltid, och de dagarna känns för jävliga!

  SvaraRadera
 4. Hejsan!
  Har precis hittat hit och jag har lagt till dig bland mina favoriter. Så jag hittar tillbaka. Jag arbetar som rel nyexad lärare med nyanlända barn, det är 3:e terminen nu. Blev jätteglad när jag hittade hit.
  Jag återkommer!
  Jag har än så länge bara en pysselblogg men... vem vet vad som händer...
  ;D Tills dess läser jag gärna med glädje andras lärartankar...

  SvaraRadera
 5. asapasa, precis som du skriver så är det så mycket man behöver känna till, saker som man inte hade någon aning ens existerade betyder helt plötsligt väldigt mycket. Jag tror jag ska skriva ett inlägg om det...

  Lärarinnan, ja vi måste vara starka och engagerade. Och självklart är man inte alltid det, men vi gör ju vårt bästa. Eller hur? =)

  Cath, varmt välkommen hit! Vad roligt att du hittade hit. När man jobbar med nyanlända kan man ibland känna sig alldeles ensam och då kan det vara ett stort stöd att hitta kollegor på nätet.

  //Anna

  SvaraRadera