29 oktober 2012

Alfa undersöker ämnet svenska som andraspråk

Kanske läste några av er om tidningen Alfas undersökning i pappersversionen av DN idag. Rubriken lät "Låg lärarkompetens problem för invandrare" och i den konstaterades att invandrarelever (ja, ni vet att jag föredrar andra begrepp som "flerspråkiga elever" eller "elever med annat modersmål än svenska", men nu är det DNs ordval) undervisas av lärare som saknar (rätt?) utbildning.

Nu finns hela Alfa-artikeln att läsa på Lärarnas Nyheter och jag rekommenderar er verkligen att läsa den och även ta en titt på hur det står till med ämnesbehörigheten när det gäller de lärare som undervisar i svenska som andraspråk. Studera även grafiken över hur det ser ut med urvalet, dvs hur och med vilka verktyg man bedömer vilka elever som ska läsa svenska som andraspråk och hur man organiserar undervisningen. Mycket intressant artikel och tragiskt nog är det inget alls i artikeln som förvånar mig.

Alfa-artikeln heter Svenska på sämre villkor och jag tror att vi kommer hitta många intressanta artiklar i nya numret av Alfa. Snart i min, och kanske din, brevlåda.

Nästa viktiga fråga är, vad gör vi med detta resultat? Hur går vi vidare? Det blir ett framtida inlägg.

Läs även den intressanta artikeln Ämnet som aldrig fått någon chans.

2 kommentarer:

  1. Har du åsikter om detta? Skriv gärna en insändare till Alfa! /Maria på red.

    SvaraRadera
  2. Har du åsikter om detta? Skriv gärna en insändare till Alfa! /Maria på red.

    SvaraRadera