17 november 2010

Bolibompa - vägen till Sverige och svenskan

Jag brukar ta som vana att prata en del om Bolibompa med mina elever. Eller svtB. Mina nynlända elever, som ju är i de yngre åldrarna, kan få mycket svenska "på köpet" om man får in en vana att de ska titta på svenska tv-program i stället för att de bara ska titta på tv från deras hemländer.

Jag brukar också visa barnen att man kan titta på barnprogrammen på svt.se. De flesta vet att man kan spela spel, men inte alla vet att man kan titta på hela tv-program där.

Dessutom är det ju snart dags för SVT:s Julkalender. Det brukar vi titta på tillsammans de första dagarna, ibland köper jag även en julkalender så vi kan öppna luckorna också, men sedan brukar de allra flesta börja titta på avsnitten själva.


Det är viktigt att väcka ett läsintresse så eleverna kan utveckla sitt språk genom litteraturen men för våra nyanlända kan även tv och internet vara en väg in i sitt nya språk. Och det är inte helt ovanligt att det även är en väg in i litteraturen. Jag kan tänka mig att det är en hel del barn som efter årets julkalender kommer att börja läsa Hotell Gyllene knorren-böckerna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag brukar faktiskt uppmana mina elever detsamma, trots att de är minst 16. Att börja med Bolibompa är inte fel och svt.se är en guldgruva.

    SvaraRadera
  2. Anna, tack för ett klokt och tänkvärt inlägg. Jag har haft flera framsynta föräldrar som har sett till att det bara tittas på svensk tv just medan barnen lär sig svenska. Det gör en enorm skillnad. Eleverna läser textremsan, lyssnar på svenska många fler timmar än någon skulle orka göra läxor. En sådan gosse har utvecklingssamtal på måndag. Då får jag berätta hur mycket hans svenska 2 lärare imponerats av hans snabba framsteg. :)

    SvaraRadera