18 maj 2011

Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan

Vi som arbetar med nyanlända elever pratar ganska ofta om hur vi ska göra med de nyanlända eleverna och deras undervisning i engelska. Inte alla sent anlända elever klarar av att lära sig så mycket engelska under sin skoltid i Sverige så de blir godkända och vi är många som varit oroliga över att dessa elever inte ska få behörighet till gymnasieskolan.

Nu är det dock så att det finns ett undantag från detta krav på behörighet och elever som av olika anledningar inte har kunnat delta fullt ut i grundskolans undervisning i engelska, men som ändå bedöms klara av ett gymnasieprogram och har godkända betyg i övriga ämnen som efterfrågas, ska beredas plats i gymnasieskolan och där få läsa engelska på grundskolenivå.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

 1. Det tycker jag är jättebra! Jag har sett flera elever kämpa och lyckats bli godkända i alla ämnen utom engelska. Deras besvikelse när de inte blir behöriga! Det är ett helt naturligt undantag som införs.

  SvaraRadera
 2. Ah, bra jobbat där skolverket *nickar gillande*

  SvaraRadera
 3. Det där är väl ungefär samma idé som den nuvarande med PRIV-elever, tror jag.

  Jag har varje år någon sådan elev och med gott stöd brukar de klara av åtminstone Engelska A under sin gymnasietid. Många klarar B-kursen också!

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer Emma, Morrica!

  The Karma Police, ja, det är nog samma tanke. Roligt att ni märker att det fungerar bra!

  SvaraRadera