18 augusti 2011

Jag är inte behörig

Jag fick en smärre chock idag. Jag är inte behörig att undervisa i svenska som andraspråk i år 4-6. Jag har läst 50 gamla hp i sva efter avslutad lärarexamen (jag är sv/so 1-7-lärare i grunden) och det får mig att bli behörig i 7-9 men inte i 4-6. Hur är detta möjligt, tänker ni nu. Tro mig, det har jag ägnat lång tid åt att fundera över och inte har jag kommit på något bra svar.

Låt oss ta allt från början. I våras reagerade jag först och främst på att alla svensklärare som är behöriga att undervisa i svenska i årskurs 1-3 även är behöriga att undervisa i svenska som andraspråk. Sedan läste jag Skolverkets poänggränser vid komplettering för utökad behörighet och slogs av tanken att man bara behöver komplettera med 45 nya hp i sva för att bli behörig att undervisa i 7-9 medan man måste ha 90 hp för att bli behörig i svenska. Det kändes konstigt. När vi har två jämlika svenskämnen med samma status borde väl lärarnas kompetens väga lika tungt? Varför behöver svensklärarnas kompletteringsutbildning vara dubbelt så lång som sva-lärarnas. Inget svar fanns att finna.

Efter ett tag började jag fundera över varför det inte stod hur många poäng man behövde komplettera med för att få behörighet i sva för årskurs 4-6. Det var bara några streck där. Jag ställde då följande fråga till Skolverket på twitter:
Skolverket svarade att jag skulle läsa på deras hemsida, där de svarar på många olika frågor om lärarlegitimation. Jag klipper in hela frågan och svaret i sin helhet:

Vilka behörighetskrav gäller för svenska som andraspråk i grundskolan?

Om man har svenska i sin behörighet är man behörig att undervisa i svenska som andraspråk t.o.m. åk 3. Lärare i åk 4-6 får också undervisa i svenska som andraspråk i åk 3 om de har behörighet i svenska. Har man svenska som andraspråk i sin examen avsedd för undervisning i åk 4-6, t.ex. om man är mellanstadielärare eller 1-7 lärare, får man också undervisa i svenska som andraspråk.

Vid komplettering för utökad behörighet utöver examen får lärare i åk 1-3 som har 30 hp i svenska behörighet att undervisa i svenska och svenska som andraspråk i åk 1-3. I dagsläget är det endast lärare med ämnesbehörighet i åk 7-9 som kan komplettera sin behörighet med svenska som andraspråk och bli behöriga att undervisa i åk 4-6. För lärare med en utbildning avsedd för undervisning i åk 7-9 krävs studier omfattande 45 hp i svenska som andraspråk, vilket också ger dem behörighet att undervisa i svenska som andraspråk i åk 4-6.


Jag läste detta svar många gånger. Jag bad andra läsa och tolka. Hur jag än vände och vred på det så förstod jag inte: I dagsläget är ett endast lärare med ämnesbehörighet i åk 7-9 som kan komplettera sin behörighet med svenska som andraspråk och bli behöriga att undervisa i åk 4-6.

Ofattbart. Hur tänkte de då detta beslutades? Eller var det någon som inte tänkte alls? Vi är många 1-7-lärare som har kompletterat och läst sva efter vår examen. Vi får alltså bara undervisa i sva i åkv1-3, vilket vi hade haft behörighet att göra ändå om vi är svensklärare, eller så får vi undervisa i 7-9 om vi har läst tillräckligt mycket. Jag undrar hur de ska hitta betygssättande sva-lärare i år 6 framöver...

Nåja, när jag smält detta ofattbara skickar jag en kontrollfråga till Skolverket:
Svaret jag fick var väldigt tydligt:
Så som behörighetsförordningen ser ut i dagsläget går det inte för en 1-7 lärare, som inte har SVA i examen, att komplettera med studier i SVA och få utökad behörighet. Mvh Skolverket
Det går inte. Omöjligt. Hör ni hur orimligt det låter? Punkt, slut, det går inte. Alla andra kan komplettera, plugga, läsa in, tenta av men råkade du välja just att vilja undervisa i sva i åk 4-6 och du inte kunde få in det i din grundexamen eller är 4-9-lärare, nä, då går det inte.

Behöver jag säga att det vid detta tillfälle fullkomligen rök ur mina öron?

Eftersom jag inte kunde förstå hur det kunde bli så här ställde jag flera följdfrågor och det enda Skolverket kunde säga var följande:
Regeringen. Skolverket förstår mig men kan inget göra för det är regeringens fel.

Suck.


12 kommentarer:

 1. Det är en allvarlig fråga detta. A-M

  SvaraRadera
 2. Men hur galet är inte det här? Har du svenska får du kvacka i 1-3 men en sva-utbildad får inte behörighet för 4-6. Tolkningen jag gör är ändå att min komplettering med sva som 4-9 kommer att ge behörigget?!

  SvaraRadera
 3. Visst är det en allvarlig fråga, Anne-Marie!

  Ordklyverier-Linda, har du kompetens att undervisa i sva i 7-9 har du per automatik behörighet i 4-6 om jag tolkar det rätt.

  SvaraRadera
 4. Det där låter helt galet! ... och inte bara det. Det är ju tramsigt! Jag skulle allt vilja höra Skolverkets motivering till ett sådant beslut. Jag ställer mig också frågande till skillnaden i poäng mellan sv och sva.

  SvaraRadera
 5. Det här låter som den som gapat efter mycket ,,... Ifall vi ska en myndighet som hänger upp sig på detaljer och rigida tolkningar när det gäller övergångsregler kommer resultatet bli att vi motar bort välunildade lärare. Motsatsen till vad som önskas!

  SvaraRadera
 6. Ska man skratta eller gråta?

  SvaraRadera
 7. Som man misstänkt.. Allt för snabba reformer ger oövertänkta konsekvenser. Försök kontakta Björklund, han brukar vara snar att lova saker...

  SvaraRadera
 8. Tack för era kommentarer. Det är ju något som har gått rejält snett, det verkar som att facken redan uppmärksammat detta och Skolverket verkar ju onekligen känna till problemet. Jag ska nog författa ett litet brev och skicka till Utbildningsdepartementet.

  SvaraRadera
 9. Du skall absolut kontakta Utbildningsdepartementet, det är ju fullkomligt befängt. Påminner mig om när jag tvingades att komplettera med en 4-9-lärarexamen för att vara behörig för högstadiet (jag är gymnasielärare). Universitetet specialsydde en utbildning på en termin - som samlästes med blivande gymnasielärare! Tur man har humor.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår din indignation. Hoppas att det handlar om barnsjukdomar som man har förstånd att rätta till och önskar att Skolverket var litet mer serviceminded. Är det inte myndigheten som borde kontakta departementet i sådana frågor?

  SvaraRadera
 11. Pingdau, ibland blir det ju hur tokigt som helst...

  Helena, jag tänkte nog också att det var barnsjukdomar men så fick jag ta del av ett svar från Utbildningsdepartementet där de tar upp dessa frågor och där framstår det tydligt att det inte är ett misstag utan att det är departementets intention. (Ska lägga upp detta brev och ett till på bloggen, så fort jag hinner, den som vill kan maila mig på nyisvenskaskolan@gmail.com så mailar jag över dokumenten.)

  Skolverket kan inte göra annat än att verkställa departementets och regeringens beslut och trots att många har försökt påverka så verkar det inte hjälpa. Har du någon idé vad man kan göra, Helena?

  SvaraRadera
 12. Det här låter som något som borde drivas fackligt i första hand. Har du pratat med LR?

  SvaraRadera