01 april 2012

Räcker det inte med vanlig svenska?

Jag vet att jag har tipsat om den här artikeln förr men den tydliggör så väl varför svenska som andraspråksämnet är så oerhört viktigt.

Jag får ofta frågan varför vi har två svenskämnen och varför det inte räcker att bara läsa svenska. Får du också dessa frågor? Dela då ut Bosse Thoréns artikel till frågeställaren. Artikeln synliggör nämligen de stora skillnaderna på förutsättningar mellan elever som har svenska som sitt modersmål och elever med svenska som sitt andraspråk.

1 kommentar:

  1. Jättebra sammanfattning av vad vi gör. Jag sysslar inte med stödsvenska, jag är inte speciallärare. Jag undervisar inte i en sämre sorts svenska, där elever lättare kan få bra betyg eller kan ta lite lektioner "tills de kommer ikapp" (vilket för många föräldrar innebär typ 2 mån, sen vill de se resultat, gärna på minst godkänd nivå).

    MEN så fort man får en chans att förklara så förstår föräldrar vad det är man gör och att det är bra. Äldre elever behöver jag inte övertyga, de fattar att de lär sig mer, framförallt att jag förklarar så att poletterna trillar ner i strukturer och regler som de aldrig annars hade listat ut.

    Sva är helt klart det roligaste ämne jag sysslat med!

    SvaraRadera